Guma de mestecat – pro sau contra?

  • Home
  • Stiri
  • Guma de mestecat – pro sau contra?

Guma de mestecat – pro sau contra?

Inca din copilarie in jurul gumei de mestecat s-au nascut diverse mituri: iti cariaza dintii, se lipeste de intestine. Intr-o oarecare masura guma de mestecat nu este indicata pentru igiena orala a copiilor, insa depinde despre ce fel de guma vorbim. Majoritatea medicilor stomatologi recomanda folosirea gumei de mestecat dupa fiecare masa, promovand efectele pozitive ale acesteia asupra sanatatii dintilor, inclusiv la copii.

Pericolul vine din partea acizilor produsi de bacterii, acizi care au un efect daunator asupra smaltului dintilor, mai ales dupa o masa bogata in acizi.

 

Totusi, cum actioneaza guma de mestecat?

In timpul masticatiei se produce o cantitate dubla de saliva, o substanta anti-carii. Aceasta actioneaza ca un “burete” care curata dintii, indepartand acizii periculosi. De asemenea, are in compozitie un pH usor alcalin, ceea ce determina neutralizarea acizilor. Totodata, saliva contine minerale precum calciu, flour si fosfat, care ajuta la intarirea smaltului.
Pentru copii sunt recomandate gumele fara zahar, pentru ca daca le alegeti pe cele cu continut zaharos, nu faceti decat sa obtineti un efect contrar.

Efectele pozitive ale gumei de mestecat:

-se vad si in activitatea stomacului; dupa masa, mestecarea gumei influenteaza producerea de suc gastic, care ajuta ca digestia sa se realizeze mai usor, insa nu e indicata pe stomacul gol
-guma este buna si in avion, in telescaun, in telecabina, pentru ca in urma miscarii repetate ale maxilarului se elimina presiunea din urechea mijlocie.

 

Efectele negative ale gumei de mestecat:

-cei care mesteca guma de mai multe ori pe zi isi deformeaza muschii fetei, isi tocesc dintii si isi deregleaza secretia salivara
-mestecatul in exces poate fi daunator pentru incheietura maxilarului; 10-15 minute dupa fiecare masa sunt suficiente pentru protejarea dintilor si a stomacului
-mestecata mai mult de 20 minute poate duce la aparitia gastritelor sau a ulcerului gastric
-desprinderea sau stricarea lucrarilor dentare
-indulcitorii artificiali din compozitia unor gume de mestecat incetinesc dezvoltarea copiilor si pot produce tulburari ale sistemului nervos
-in compozitia gumei de mestecat exista diverse tipuri de substante chimice: E320, E330, E422 si altele, care sunt responsabile de afectiuni precum boli ale aparatului bucal, colesterol, etc.

Medicii stomatologi recomanda ca o guma de mestecat sa isi pastreze rolul de curatare auxiliara care sa fie aplicat doar atunci cand nu exista posibilitatea unui periaj.

In comert gasim si gume de mestecat care au un efect de albire. Sunt putin mai scumpe decat gumele de mestecat obisnuite, iar in urma unui tratament de albire sunt o solutie pentru impiedicarea reingalbenirii dintilor.

 

Stiai ca…?

…in prezent se incearca fabricarea unui nou tip de guma de mestecat, care sa inlocuiasca periuta de dinti. Acest lucru s-a nascut din nevoia soldatilor aflati pe front care nu au timp si nici mijloacele necesare pentru a se spala pe dinti. Stresul la care sunt supusi favorizeaza cresterea numarului de bacterii din cavitatea bucala. Acest tip de guma va contine un agent anti-bacterian care previne aparitia depunerea tartrului, aparitia cariilor si a afectiunilor gingivale. Produsul aflat in testare va avea un gust mai bun si o mai buna actiune de combatere a afectiunilor dentare timp de o jumatate ora. Produsul finit va fi disponibil in 2 ani.

…in Singapore guma de mestecat a fost interzisa; legea a intrat in vigoare in 1992 si sustine ca guma de mestecat pare a fi peste tot, pe strazi, autobuze, metrou, pe trotuare si alte locuri publice; guvernul estima cheltuieli mari pentru eliminarea gumelor de mestecat, plus ca vandalii deseori utilizau gumele de mestecat lipindu-le pe lacate, in ascensor, in mijloacele de transport, aducand prejudicii orasului Singapore.

…guma de mestecat te face mai destept. Cercetatorii americani de la Baylor College of Medicine din Huston si de la University College au efectuat un studiu cu privire la influenta gumei de mestecat asupra rezultatelor scolare ale copiilor. Elevii care mesteca guma sunt mai concentrati, au rezultate mai bune la matematica.

….cercetatori de la Universitatea din Melbourne, Australia au descoperit ca guma poate diminua stresul, te poate scapa de sete, de stari de anxietate, mareste concentratia cu 19 % pe durata efectuarii unei activitati.

…medicii de la un spital din Londra, St. Mary au descoperit ca pacientii care au consumat guma fara zahar de trei ori pe zi, au inregistrat progrese in recuperarea postchirurgicala.

…japonezii au inventat o guma de mestecat care mareste sanii, cu aroma de trandafir. Dupa o luna de intrebuintare, primele zece femei care au testat-o si-au cumparat sutiene cu doua numere mai mari. Datorita sorbitolului (un compus al gumei de mestecat)care are efect laxativ ,au si slabit. Excentricitatea produsului vine din faptul ca estompeaza ridurile, reda stralucirea parului, hraneste pielea, reduce stresul si imbunatateste circulatia sangelui. Secretul sta intr-o planta thailandeza care contine estrogeni vegetali.

Leave A Reply

aligner-spark

Tratament Ortodontic cu Aligners Invizibili

RON 990 - COST FIX LUNAR (RATE)
  • NU SE VEDE. APROPE INVIZIBIL.
  • NU EXISTA RESTRICTII ALIMENTARE
  • DURERILE SUNT MINIME, APROPE INSESIZABILE.
  • CONTROALE MAI RARE
  • PACIENTII DIN AFARA TARII POT BENEFICIA DE UN TRATAMENT ORTODONTIC
  • IGIENA ESTE USOR DE MENTINUT. GUTIERA SE POATE DA JOS.
  • PRETUL NU FIERA CU MULT FATA DE UN TRATAMENT CU APARAT FIX
  • SUPRAFATA CRESCUTA DE CONTACT INTRE ALIGNER SI DINTI OFERA POSIBILITATEA DE TRATAMENT A UNOR ANOMALII DENTARE COMPLEXE
Deschide Whatsapp
Aveti nevoie de ajutor?
Va putem ajuta?
Call Now Button