Obținerea unui zâmbet perfect de Crăciun

 • Home
 • Stiri
 • Obținerea unui zâmbet perfect de Crăciun

Obținerea unui zâmbet perfect de Crăciun

În ultimii ani, aspectul fizic al pacientului a căpătat o importanţă deosebită. Din întregul aspect fizic, faţa ocupă locul cel mai important, iar în centrul acesteia este zâmbetul. De aceea, estetica dentară este unul cele mai importante instrumente, care nu va avea niciodată sfârșit. Există studii care arată că una dintre cele mai remarcate trăsături faciale este cea a gurii, respectiv a zâmbetului, ceea ce face ca estetica dentară să fie una dintre cele mai puternice instrumente în obţinerea unei imagini „perfecte“, într-o lume asaltată de imaginea tinereţii și a frumuseţii. Drept urmare noi, esteticienii dentari, putem schimba în bine viaţa pacienţilor noștri pentru totdeauna.

În aceste condiţii, faţetele ceramice s-au impus foarte repede, ele fiind extrem de solicitate de către pacienţi și, în egală măsură, recomandate de medicii dentiști ori de câte ori cazul clinic permite acest lucru. Faţetele ceramice sunt atât de dorite și de cerute de către pacienţi deoarece îndeplinesc simultan mai multe deziderate importante, și anume sunt extrem de conservatoare faţă de ţesuturile dentare restante, cu alte cuvinte, dinţii se șlefuiesc extrem de puţin sau deloc, atunci când situaţia clinică o permite. Pe de altă parte, deși sunt extrem de subţiri și casante, ansamblul dinte-faţetă este foarte rezistent în timp și, de asemenea, au stabilitate și din punct de vedere al cromaticii, și al formei.

 

Faţetele dentare au fost introduse în anul 1928 de către Charles Pincus, pentru actorii de la Hollywood, fiind făcute dintr-un material acrilic, adică un fel de plastic, și erau purtate pe o durată de doar câteva ore, pe timpul filmărilor. Introduse în anii ’80, faţetele ceramice au cunoscut o foarte mare dezvoltare în ultimii ani. Dacă la început erau contraindicate în numeroase situaţii clinice, din cauza limitelor maselor ceramice, astăzi indicaţiile faţetelor s-au extins considerabil, fiind folosite cu succes pentru a rezolva numeroase cazuri.

Aceste cazuri includ tulburări ușoare de poziţie dentară (dinţi ușor înghesuiţi, rotaţi etc.), tulburări de formă sau de volum dentar (așa-numiţii dinţi nanici, care sunt prea mici, dinţii conici etc.), anomalii de structură a smalţului (displazie, distrofii). Totodată, cu ajutorul faţetelor ceramice, se poate corecta forma arcadelor dentare și, de asemenea, se poate obţine închiderea unor spaţii interdentare de dimensiuni reduse (treme, diasteme), în limbaj popular așa-numita strungăreaţă.

În cazul pacienţilor care bruxează (scrâșnesc din dinţi), apar anumite abraziuni dentare, adică dinţii se tocesc și astfel înălţimea lor se reduce, aceasta putând fi corectată cu ajutorul faţetelor dentare, ca și în cazul dinţilor frontali fracturaţi în treimea incizală sau medie.

O altă categorie de pacienţi este reprezentată de cei cu modificări de culoare a dinţilor, așa-numitele discromii dentare. Acestea pot fi prezente la nivelul unui singur dinte sau pot fi generalizate, cel mai frecvent întâlnite în practică sunt în special cele legate de tratamentele medicamentoase, mai cunoscute fiind cele legate de antibiotice. În aceste cazuri, tratamentele de albire nu sunt foarte eficiente și pot recidiva în timp, de aceea aplicarea unor faţete ceramice reprezintă o soluţie foarte bună și stabilă.

 

Există însă și cazuri în care faţetele ceramice sunt total contraindicate, respectiv atunci când dinţii prezintă modificări grave de poziţie, care pot fi corectate doar prin tratament ortodontic, sau tulburări ocluzale importante (probleme de mușcătură), care nu pot fi corectate prin aplicarea unor faţete dentare ceramice. Înainte de orice modificare în zona de importanţă estetică, în special când este vorba de faţete ceramice, care sunt niște restaurări ireversibile, avem nevoie de o cât mai bună comunicare între pacient, medic și tehnician, pentru a ne asigura că pacientul nostru a înţeles care este situaţia de la care plecăm, care sunt materialele alese și, cel mai important, care va fi rezultatul final.

Simularea rezultatului estetic final se poate realiza prin mai multe metode. Un concept foarte modern și interesant, folosit în ultimii ani, este conceptul Digital Smile Design (DSD), patentat de doctorul Christian Coachman. Prin această metodă, pornind de la fotografii digitale iniţiale ale pacientului, prin modificări profesionale ale acestor imagini, putem arăta pacientului cum va arăta zâmbetul lui după tratamentele propuse de noi. O altă metodă extrem de folosită este cea prin care se aplică, direct în cavitatea orală, restaurări provizorii din rășină compozită, care pot fi purtate și testate timp de câteva ore, și astfel pacientul poate face modificări de lungime sau de formă, poate cere părerea anturajului, se poate testa fonaţia etc.

Dr. Teodora Mihali
Dr. Teodora Mihali

 

Avem la dispoziţie, la ora actuală, mai multe variante de realizare a faţetelor ceramice, de la cele mai laborioase, care necesită timp de lucru crescut și o bună experienţă și manualitate din partea tehnicianului, dar care sunt și cele mai frumoase, până la metode simple, accesibile tuturor, ceramica presată sau sistemele CAD CAM, în care calculatorul realizează cea mai mare parte a manoperei.

Dacă iniţial faţetele ceramice aveau numeroase limitări, în ultimii ani proprietăţile mecanice și optice ale maselor ceramice s-au îmbunătăţit considerabil, astfel încât acum se poate obţine zâmbetul mult dorit cu o rată de succes de peste 90% la zece ani.

 

Leave A Reply

aligner-spark

Tratament Ortodontic cu Aligners Invizibili

RON 990 - COST FIX LUNAR (RATE)
 • NU SE VEDE. APROPE INVIZIBIL.
 • NU EXISTA RESTRICTII ALIMENTARE
 • DURERILE SUNT MINIME, APROPE INSESIZABILE.
 • CONTROALE MAI RARE
 • PACIENTII DIN AFARA TARII POT BENEFICIA DE UN TRATAMENT ORTODONTIC
 • IGIENA ESTE USOR DE MENTINUT. GUTIERA SE POATE DA JOS.
 • PRETUL NU FIERA CU MULT FATA DE UN TRATAMENT CU APARAT FIX
 • SUPRAFATA CRESCUTA DE CONTACT INTRE ALIGNER SI DINTI OFERA POSIBILITATEA DE TRATAMENT A UNOR ANOMALII DENTARE COMPLEXE
Deschide Whatsapp
Aveti nevoie de ajutor?
Va putem ajuta?
Call Now Button