Tartrul, inamicul dintilor
Tartrul este mineralizarea placii bacteriene si a sarurilor de calciu din saliva si se depune de cele mai multe ori pe fata interna a dintilor de jos. Depunerea de tartru variaza in functie de natura alimentelor si a fluxului de saliva. Piatra de pe suprafata dintilor este asemanatoare cu depozitele de calcar de pe elementul de incalzire al masinii de spalat.
Tartrul poate sa apara intr-un interval de 12-24 de ore de la ultimul periaj, cand incepe sa atace smaltul dintilor si gingia, ducand la formarea cariilor si la aparitia bolilor parodontale.
Initial tartrul are o culoare alb-galbuie, apoi poate capata o nuanta maronie, de la alimentele pe care le consumam sau de la nicotina ,la fumatori. Tartrul este de doua feluri: supragingival (apare deasupra gingiei) si subgingival (sub gingie).
Primul semn al tartrului este inflamarea gingiilor sau sangerarea lor frecventa la periaj. Apare un miros neplacut in gura, chiar daca se spala pe dinti si folosesc apa de gura. In plus, depozitele de pe suprafata dintilor au si un aspect estetic neplacut.
Cum prevenim aparitia tartrului?
-spalarea pe dinti de cel putin de 2 ori pe zi + un periaj si o igienizare corecta + folosirea apei de gura si a atei dentare +urmarirea unui regim alimentar echilibra + o masticatie corecta + evitarea metodelor improvizate de eliminare a tartrului cu diverse substante; tartrul nu dispare si exista riscul de intoxicare + apelarea la detartraj cu ocazia vizitei la medicul stomatolog de doua ori pe an
In zilele imediat urmatoare detartrajului poate aparea o sensibilitate a dintilor, care se poate rezolva prin folosirea unei paste de dinti de tip sensitive.
Cum se indeparteaza tartrul?
Detartrajul este solutia cu care medicii stomatologi ne sar in ajutor. Nu este daunator dintilor pentru ca nu ataca smaltul dintilor, ci indeparteaza doar tartrul. Detartrajul manual si cel cu ultrasunete indeparteaza tartrul supragingival, pe cand cel subgingival este indepartat cu instrumente de detartraj speciale si doar in parte, cu ultrasunete. In cabinetele stomatologice se practica detartrajul ultrasonic, cu ultrasunete sau manual. Metoda cel mai des intalnita de detartraj este cea cu ultrasunete care nu traumatizeaza dintii si nici gingiile, este usor de suportat si nedureros. Detartrajul sonic se aseamana celui cu ultrasunete, insa are o eficienta mai redusa. Nu se recomanda detartrajul ultrasonic persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii (ast, emfizem pulmonar, fibroza chistica), pacientilor cu pacemaker sau copiilor.
Este recomandat ca un detartraj sa se efectueze o data la 6 luni, pacientii cu lucrari fixe si implante o data la patru luni, iar fumatorii o data la 3 luni. Dupa detartraj este posibil sa mai ramana mici depozite de tartru care se pot indeparta printr-un periaj profesional
Tratamentul de detartrare a dintilor este important, deoarece tartrul, la fel ca si placa dentara, favorizeaza aparitia cariilor si a gingivitelor. Pretul unui astfel de tratament variaza intre 130 si 200 de lei.