Maseaua de minte, o problema?

Maseaua de minte, o problema?

De cele mai multe ori maseaua de minte ne da batai de cap, desi se spune ca aceasta coincide cu varsta maturitatii in gandire.

Ce este maseaua de minte?

Este al treilea molar si are rolul de a mesteca, de a taia si de a faramita alimentele pe care le consumam. Fiecare arcada dentara e compusa din doi incisivi centrali, doi incisivi laterali, doi canini, patru premolari si patru molari, care sunt dispusi simetric. La unele persoane se adauga si maselele de minte, care in mod normal sunt in numar de patru, insa altii sunt mai norocosi si au trei, doua sau o masea de minte.

 

Evolutia maselelor de minte

Inca de la varsta de 8-10 ani se poate observa la radiografie prezenta sau lipsa maselelor de minte. La 12 ani coroana este formata. La 17-18 ani radacinile sunt dezvoltate, ceea ce corespunde varstei medii a eruptiei. La 25 de ani, 90% din maselele de minte, avand suficient loc pe arcada matura, incep sa iasa. Insa la unele persoane, acestea apar mai tarziu sau chiar deloc. Nu este nicio tragedie daca nu apar deloc, statisticile arata ca 20-25% din populatie nu are mugurele acestui dinte. Oamenii de stiinte considera ca omul viitorului va avea un numar redus de dinti, maxilare mai mici, iar maselele de minte vor disparea.

 

Maseaua de minte. O problema?

Da. Rareori se intampla ca maselele de minte sa nu creasca si nici sa se manifeste. De cele mai multe ori se intampla ca ele sa isi fac simtita prezenta si sa provoace pagube altor dinti, uneori ajungandu-se la extractia lor. O extractie trebuie luata in calcul insa cel mai sanatos este sa consulti medicul stomatolog, care iti poate da o parere avizata. O interventie de extractie ar trebui sa aiba loc in cazul in care dintii nu au loc pe arcada. Extractia maselei de minte se numeste germectomie sau extragerea dintelui in stadiu de germen, realizata de cele mai multe ori inca de la varsta de 12-14 ani.

In cazul in care dintele ramane incarcerat in gingie, tesuturile din jurul dintelui se pot inflama, cauzand dureri sau chiar infectii. Medicul dentist va avea grija cum sa trateze aceasta afectiune. In cazul unei inflamatii repetate se recomanda extractia molarului sau in cazul in care acesta din urma rasare sub forma unei bucati care raneste obrazul, roade mucoasa bucala si poate duce la aparitia unui cancer bucal.

 

Cand apelam la extractia maselei de minte?

– in cazul infectiei gingiei care inconjoara maseaua de minte; resturile se acumuleaza intre gingia care acopera dintele si dinte, iar dupa o perioada de inflamatie, apare o infectie dureroasa; in acest caz medicul stomatolog va prescrie initial antibiotice contra infectiei, va curata gingia, inlaturand resturile alimentare, iar daca acesta va considera ca fenomenul se agraveaza va extrage dintele.

– in caz de carie: medicul stomatolog poate recomanda extractia dintelui, pentru ca masele de minte sunt foarte greu de tratat din cauza pozitiei lor

– cand maseaua de minte afecteaza dintii invecinati transmitandu-le carii si boli paradontale

– din motive ortodontice: atunci cand molarul al treilea impiedica buna desfasurare a tratamentului ortodontic se recomanda extractia maselei

– din motive preventive: exista dezbateri cu privire la extractia maselei de minte. Unele pareri spun ca nu s-a demonstrat ca aceasta operatie previne recidiva ortodontica si ca o extractie a molarului al treilea poate provoca o dezordine dentara mai tarziu.

 

Cum este operatia propriu-zisa?

De obicei medicul stomatolog recomanda un tratament antibiotic din momentul interventiei. Extractia poate avea loc sub anestezie locala sau generala, ultima din urma necesitand internarea in spital. Anestezia generala reprezinta un caz izolat si recomandat doar in situatii exceptionale. Urmarile operatiei depind de la individ la individ, insa fumatorii au un timp de cicatrizare mai mult. Cel mai bun anti-inflamator este o punga cu gheata.

In primele 24 de ore sa aveti grija sa nu mestecati alimente pe partea pe care a avut loc extractia, evitati bauturile fierbinti, alcoolul si alimentele tari. Vindecarea completa se va realiza in cateva saptamani sau luni.

 

Stiai ca…

Maselele de minte apar la persoanele cu creierul mare. In urma unui studiu britanic, persoanele care au creierele foarte mari au si masele de minte. Studiul a demonstrat ca o persoana careia ii creste o masea de minte este capabila sa rezolve o problema complicata de matematica in cateva secunde.

Leave A Reply

aligner-spark

Tratament Ortodontic cu Aligners Invizibili

RON 990 - COST FIX LUNAR (RATE)
  • NU SE VEDE. APROPE INVIZIBIL.
  • NU EXISTA RESTRICTII ALIMENTARE
  • DURERILE SUNT MINIME, APROPE INSESIZABILE.
  • CONTROALE MAI RARE
  • PACIENTII DIN AFARA TARII POT BENEFICIA DE UN TRATAMENT ORTODONTIC
  • IGIENA ESTE USOR DE MENTINUT. GUTIERA SE POATE DA JOS.
  • PRETUL NU FIERA CU MULT FATA DE UN TRATAMENT CU APARAT FIX
  • SUPRAFATA CRESCUTA DE CONTACT INTRE ALIGNER SI DINTI OFERA POSIBILITATEA DE TRATAMENT A UNOR ANOMALII DENTARE COMPLEXE
Deschide Whatsapp
Aveti nevoie de ajutor?
Va putem ajuta?
Call Now Button